maandag 19 mei 2014

Niets is wat het lijkt te zijn


Dadaïstisch manifest 1918
André BretonTijdens mijn studie aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam heb ik kennis gemaakt met verschillende kunststromingen. Een daarvan was het dadaïsme. Een uitspraak van de dadaïst André  Breton is  nog steeds  actueel, “We zijn onderworpen aan een soort mentale mimiek, die ons belet diep in te gaan op wat dan ook. Laat alles los. Laat desnoods varen uw gerieflijke bestaan, dat wat men u voorspiegelt als levenspositie. Trek de wegen op.” Dada was een culturele beweging die begon tijdens de Eerste Wereldoorlog in Zurich. De beweging wilde de algemeen geaccepteerde standaarden ondergraven en mensen uitdagen om anders te kijken.


We zijn allemaal creatief. Scheppen is onze natuur en het liefst reizen we in onze verbeelding. Dus waarom kijken we niet anders naar de alledaagse werkelijkheid om zo onze verbeeldingskracht te ontwikkelen en te ontdekken wat ons werkelijk beweegt. Is het niet vreemd dat we onze cognitie laten domineren en minder waarde hechten aan ons scheppend potentieel. Kijken vanuit een ander perspectief en ontdekken dat niets is wat het lijkt te zijn, dat de werkelijkheid anders is dan onze mentale mimiek ons voorschotelt.

Ik ben werkzaam als beeldend kunstenaar en innovatie- en organisatieadviseur. Vanuit deze functies verbeeld ik, schrijf ik, organiseer ik beweging en interactie. In dit blog beschrijf ik aspecten van het thema beweging.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten